• InnoAboa

Etätyöskentelyn 10 vinkkiä

Päivitetty: 29. maalisk. 2021 

Vallitseva koronatilanne vaikuttaa aivan jokaiseen ihmiseen ja moni yritys on siirtynyt työskentelemään toimistoilta koteihin. Marraskuussa 2020 me vietimme viimeiset päivät toimistollamme ja toimintamme on jatkunut siitä asti kotitoimistoissa. Kotona työskentely jakaa mielipiteitä; toiset nauttivat vapaammasta työskentelystä ja toiset eivät saa luotua sopivaa työrytmiä itselleen. Tässä blogitekstissä kerromme 10 vinkkiä, jotka auttavat meitä jaksamaan ja helpottavat kotona työskentelyä.


 

1. Nuku tarpeeksi


Väsyneenä tehokkuus ja keskittyminen kärsii. Työhön tarttuminen on vaikeampaa ja innovatiivisuus heikkenee. Nukkumalla tarpeeksi varmistat sen, että jaksat herätä seuraavana päivänä tarpeeksi ajoissa ja pääset aloittamaan skarppina uutta työpäivää.


2. Suunnittele oma aikataulusi

Aikatauluttaminen voi helposti unohtua kotiympäristössä. Olemme huomanneet että välillä asiat saattavat jäädä laahaamaan ja osa taas voi mennä päällekkäin. Aikatauluttaminen helpottaa sinua pysymään sopivassa työrytmissä ja se helpottaa myös stressiä.3. Ergonominen työasento


Houkutteleeko sohvalta työskentely? Niin meitäkin. Se ei ehkä ole se ergonomisin vaihtoehto, mutta mukavuus on toisaalta huipussaan. Huono puoli tässä on se, että tuottavuus voi kärsiä ja silmäluomet voi alkaa painaa varsinkin, jos kohdasta 1 ei tullut pidettyä huolta.


4. Riittävä tauottaminen


Tiesitkö, että keskimäärin ihminen jaksaa keskittyä keskimäärin 45 minuuttia kerrallaan? Riittävä tauottaminen virkistää mieltä ja parantaa huomattavasti keskittymistä. Päivät eivät tunnu niin raskaalta ja flow-tila ei pääse hiipumaan niin helposti.


5. Riittävä ulkoilu


Työmatkojen hyötyliikunta on jäänyt käytännössä kokonaan pois etätyöskentelyn myötä. Nämä työmatkat eivät ole pelkästää fyysisesti hyödyllisiä, vaan ne auttavat myös psyykkisesti. Ehdit matkalla käydä läpi päivän aikana tapahtuneita asioita ja prosessoimaan niitä. Tämä auttaa sinua jättämään työt työpaikalle ja valmistaa sinua henkisesti siirtymään vapaa-ajalle.


6. Vältä usean asian samanaikaisesti tekemistä


Monesti sitä saattaa ajatella, että voi hyvin kotona katsoa televisiota samalla kun on luennolla tai palaverissa, mutta se ei ehkä kannata. Myös sekin, että hyppii tehtävästä toiseen saattaa heikentää keskittymistä, sillä et välttämättä saa täyttä ajatusta asiaan mitä yrität tehdä.


7. Älä tee liikaa töitä


Jos ottaa liikaa lautaselleen, niin voi joutua juuri tekemään niin kuin kohdassa 6. Aikatauluttaminen voi helpottaa ettei tule tilannetta, jossa ajautuu burnoutin partaalle ja joutuu tekemään liikaa töitä. Toki kaikki ovat erilaisia ja toiselle sopiva määrä työtä voi tuntua ylitsepääsemättömältä toiselle. Jos koet, että olet lähellä burnoutia, keskustele asiasta ammattilaisen kanssa ja pohdi eri vaihtoehtoja joilla voit keventää taakkaa.


8. Motivaation ylläpitäminen


Oikeanlainen suhtautuminen etätyöskentelyyn auttaa jaksamaan paremmin. Se, että keskittyy sen positiivisiin puoliin eikä jää vatvomaan itselleen epämiellyttäviä asioita helpottaa työskentelyä ja parantaa motivaatiota.


9. Erota työ ja vapaa-aika


Etätyöskentelyn yksi huonoimpia puolia on ehdottomasti se, että työ- ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Joskus saattaa iltaisin muistaa, jonkun asian mikä pitäisi tehdä, mutta kannattaa muistaa pitää vapaa-ajasta kiinni. Asian voi kirjoittaa muistiin, jotta sen voi seuraavana päivänä työajalla tehdä. Voi myös pyrkiä suunnittelemaan ja aikatauluttamaan työn niin, että voi pyhittää viikonloput lepäämiseen.


10. Tee näistä rutiini


Pyri ylläpitämään rutiineja arjessasi. Nämä vinkit ovat hyvä esimerkki mitä voi tehdä päivittäin, jotta arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Rutiinit auttavat sinua ylläpitämään päivärytmiä ja näin voit välttää kontrolloimatonta kellumista arjen avaruudessa.


Voimme innolla odottaa työelämän normalisoitumista, mutta sillä välin toivomme, että nämä vinkit helpottavat etäarjesta selviämisessä. Kohti parempaa tulevaisuutta!


InnoAboa37 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki